IPL+RF kezelések


IPL villanófényes kezelés, referencia kép

A ma létező legmodernebb eljárások közé tartozik az IPL+RF, melynél a fényenergia (optical energie) jobb elnyelődését, rádiófrekvenciás (RF) energia besugárzással érjük el. A technológia alkalmas egyrészt szépészeti beavatkozásra, másrészt végleges szőrtelenítés megvalósítására.
Szépészeti beavaktozások:

A szépészeti beavatkozás látványos és tartós szépülést, esztétikus megjelenést biztosít nők és férfiak számára egyaránt, melyek a következők lehetnek:

 1. Fotorejuvenációs kezelések:
  • Ráncok halványítása
  • Kötőszövet változás kezelése
  • Tág pórusú, pattanásos bőr kezelése
 2. Jóindulatú pigment elváltozások:
  • chloasma: Szülés, vagy fogamzásgátló szedése okozta barna foltok kezelése
  • photoageing: napfénykárosodás miatti korai öregedés, pigmentáció kezelése
  • lentigo: barna lencsefoltok kezelése
  • hyperpigmentáció: napozás utáni pigmentfoltok kezelése
 3. Jóindulatú érelváltozások:
  • Teleangiectasia: kicsiny értágulatok kezelése
  • photoageing: napfénykárosodás miatti korai öregedés, pigmentáció kezelése
  • Rosacea: tartós arcpír csomókkal, melyek kezelhetők
  • Erythema: tartós arcpír kezeléseVégleges Szőrtelenítés:

IPL villanófényes kezelés, almenü kép

A kezelés alatt kibocsátott fényenergiát, a szőrszál pigmentje (melaninja) nyeli el, ami azután hővé alakul át. A hőenergia, a szőrszálon keresztül jut a szőrtüszőbe, elsütve a tüszőt tápláló hajszálereket. A kezelés alatt, a környező szövetek nem hevülnek fel, teljes sértetlenek maradnak. Az IPL+RF technika az összes bőrtípusnál sikeresen alkalmazható, és ez az egyetlen olyan szőrtelenítő eljárás, mely a világosabb szőrszálakat is eltünteti. A kezelés, a test teljes területén alkalmazható, nők és férfiak esetén egyaránt. Kivételt képeznek a test lágy- és üreges részei (pl. fül, orrnyílás, szemhéj).

Kezelések utáni reakciók

Bár a kezelés különösen kíméletes, az alkalmazott energia nagyságától függően egyes esetekben 1-2 napig tartó enyhe bőrpír, égés, csíkosság előfordulhat. Ennek megelőzése miatt a kezelések előtt próbavillantást végzünk, amely után, akár pár perccel látható a hatás. A kezelést követően, a természetes gyógyulás következtében a barna foltok még sötétebbek lehetnek, melyek 1-2 nap múlva nyom nélkül eltűnnek.
Általános ismeretek:

A szőrtüszők életciklusa szempontjából három időszakot különböztetünk meg: növekedési fázis (anagen), átmeneti fázis (catagen), nyugalmi fázis (telogen). Leghatékonyabban az, anagen (növekedési) szakaszban roncsolható a szőrszál. Az emberi testfelületén lévő szőrszálak 20-30%-a van a növekvő fázisban. A kívánt eredmény eléréséhez, ezért a kezelést többször (testtájéktól függően 6-8 alkalommal) ismételjük. A teljes szőrnövekedési ciklus lefedése miatt, a kezelések között általában 6-8 hétnek el kell telnie. Ezek az intervallumok eltérőek lehetnek, hisz a szőrszálak: vastagsága, színe, elhelyezkedése, és a bőr színe is egyénenként változó. Tulajdonképpen e miatt, személyenként változó a szükséges kezelések száma és a kezelések közötti idő meghatározása. A két alkalom között, szigorúan csak borotvával, vagy krémmel lehet eltávolítani a szőrt a kezelt bőrfelületről. Ez azért fontos, mert csak így lehet igazán eredményes az eljárás. A gyanta, epilátor, csipesz használatával magunkkal, ill. saját pénztárcánkkal szúrunk ki, hiszen ekkor eltávolítjuk a szőrtüszőből a szőr, ezzel megakadályozva az IPL kezelés eredményességét.

A szőr fejlődési szakaszai
Felmerülő kérdések:

Hány éves kortól alkalmazhatók a kezelések?
18 éves kor alatt szülői beleegyezés szükséges a kezelésekhez, valamint javasoljuk egy hormonvizsgálat elvégzését, hogy kiderüljön milyen okai lehetnek a fokozott szőrnövekedésnek, a problémás (pattanásos) bőrnek. Fontos, hogy ne csak a probléma külső jeleit, hanem a valódi okát is kezelni tudjuk, ez által lehetnek igazán hatásosak a kezelések. 14 év alatt kezeléseket nem végzünk!

Mindenkinek hatásos a villanófényes (IPL+RF) kezelés?
Míg az IPL kezelés, a páciensek 70%-ánál hoz eredményt, addig az IPL+RF, a páciensek több mint 90%-ánál hatásos. A korszerűbb technológia biztosítja a fény energia jobb elnyelődését, minek köszönhetően az erősen barna bőrű, de világos szőrzettel rendelkező egyének esetén is hatékony a beavatkozás.

Fájdalmasak a kezelések?
Kezeléseink nem teljesen fájdalommentesek. A fájdalom mértéke egyénenként és testrészenként változó, ami terjedhet a kellemesen meleg érzéstől, az enyhén égető, szúró jellegűig. A gép technikai fejlettségének köszönhetően, az energia több lépcsőben jut a kezelt bőrfelületre. A lég- és vízhűtéses rendszernek köszönhetően, a fájdalom elhanyagolható. A hűtési rendszer, a kezelőfejet 0-2 °C-ra hűti, s ezáltal a kezelőfej nyugtatja a kezelt bőrfelületet.

Mennyire eredményes a kezelés?
A változás fokozatosan következik be. A kívánt eredmény eléréséhez, a kezelendő testfelülettől függően 3-6 kezelésre van szükség, 21-45 napos időközönként. Anatómiai és biológiai okok miatt, évek múlva - egyénenként változó - utókezelésre lehet szükség.

Vannak-e ártalmas mellékhatások?
A kezeléseknek káros, vagy ártalmas mellékhatásai nincsenek. A fényenergia és a rádiófrekvenciás energia kizárólag a bőrben nyelődik el – maximum 2-4 mm mélységig -, így semmilyen egyéb szervünkre, szövetünkre nincsen hatással.

Miért kell - a tartós szőrtelenítés előtt -, a szőrzetet leborotválni?
A szőrszál, mint egy "vezető" viszi le a roncsolandó szőrtüszőhöz az energiát. Abban az esetben, ha a szőrszál túl hosszú, akkor túl sok energiát nyel el, így nem jut elegendő roncsoló sugárzás a szőrtüszőhöz. A borotválástól, a szőr nem erősödik meg, ez az eljárás csupán a különböző növekedési fázisokban lévő szőrszálak összenövesztése érdekében szükséges.

Kezelések közben, lehet-e epilálni, gyantáztatni, csipeszelni?
Az első kezelést megelőzően 3-4 héttel, illetve a kezelések között kerülendő az epilálás, gyantázás, vagy csipeszelés. Kizárólag borotválni szabad az érintett bőrfelületet, a különböző növekedési fázisokban lévő szőrök összenövesztése érdekében, mintahogy a fentebbi kérdés esetén ezt kitárgyaltuk.

A sikeres kúra után, kinőhet-e újra a szőrzet?
Évek múlva, teljesen új szőrtüszők aktivizálódhatnak. A szőrtüszők - kb. egyharmada - éveken keresztül inaktív állapotban vegetálhat (aludhat), mely genetikai és hormonális hatásokra növekedésnek indulhat. Ennek okán megjelenhetnek új szőrszálak.

Hány éves kortól ajánlott a fotorejuvenációs arcfiatalítás?
A bőr öregedése, a 20. életév után fokozatosan elkezdődik legkorábban a szem körül lesznek ennek látható jelei, ezért e kor felett mindenkinek ajánlható. Az arcon lévő aknés maradvány hegeket, az aknés roham lezajlása után - akár a serdülőkor végén - kezelhetjük.

Hány faktoros fényvédőt használjak a kezelések után?
Részesítse előnyben, a kevésbé tapadós - vizes alapú - szereket, minél magasabb fényvédő faktorszámmal.

Nyáron elkezdhetjük-e, illetve folytathatjuk -e a kezelést?
Azokon a testrészeken, amelyek kevésbé kitettek a környezeti sugárzásnak - mint a hónalj, vagy bikini tájék - nyugodtan el lehet kezdeni nyáron is a kezeléseket, azonban az erősen lebarnult, szoláriumozott bőr gyengíti a kezelés hatásfokát.


Szépészeti
beavaktozások
Végleges
szőrtelenítés
Általános
ismeretek
Felmerülő
kérdések